Руският президент Владимир Путин приветства хода на Сирия да се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, подчертавайки, че Дамаск е показал сериозно намерение за разрешаване на конфликта, съобщават световни агенции.

Смятам, че трябва да приветстваме такова решение", каза той на форума на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Това е важна стъпка към разрешаване на сирийската криза, това потвърждава сериозното отношение на нашите партньори да следват този път", подчерта той.

Смятам, че е недопустима външна военна намеса в тази страна без разрешение на Съвета за сигурност на ООН. Предприетите в последно време дипломатически усилия позволиха да се снижи непосредствената заплаха от военна операция", заяви той.

Според него "голямо значение в този контекст има придвижването на инициативата за установяване на международен контрол върху химическите оръжия в Сирия".

По думите му ШОС може да допринесе за уреждане на сирийската криза, и призова нейните членове към тясно съгласуване на действията.

Китайското външно министерство също приветства решението на Сирия да се присъедини към Конвенцията.

Вчера от ООН обявиха, че са получили молба от Сирия за присъединяване към договор - ход, който президентът Башар Асад обеща като част от споразумението да се избегне американска военна атака.

Срещата на държавите от ШОС ( Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия) се провежда в Бишкек, Киригизстан.