Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи излезе с послание към младите хора на Европа и Северна Америка.

В посланието той отправя специално две молби към младите хора.

Първата молба е свързана с „обучение и изследване на стимулите, които стоят зад това широко разпространено накърняване на образа на исляма".

Втората молба на Хаменеи е младите хора да се стремят „в отговор на множеството предразсъдъци и негативна реклама, да придобиете директни и непосредствени познания за тази религия".

„Последните събития във Франция и подобни на тях в други западни страни ме убедиха да говоря директно с вас относно тях. Скъпи младежи, обръщам се към вас, не поради това, че пренебрегвам вашите майки и бащи, а затова, че виждам бъдещето на народите и страните във вашите ръце, и в чувството за търсене на истината във вашите сърца и души. Освен това аз не се обръщам към вашите политици и държавници, защото считам, че те съзнателно разделят пътя на политиката от пътя на почтеността и честността", отбелязва в посланието лидерът на Иран.

Той пояснява, че след сриването на СССР са положени неимоверни усилия ислямът да бъде представян като страховит враг.

За голямо съжаление провокирането на чувството за страх и омраза и употребата им имат дългогодишна история в политическия живот на Запада", допълва иранският духовен лидер.

Според него „историята на Европа и Америка се срамува от робството, колониалния период, потисничеството над цветнокожите и нехристияните".

Хаменеи призова също младите хора да попитат интелектуалците си, „защо съвестта на западното обществото трябва винаги със закъснение от няколко десетилетия и понякога няколко столетия да се събуди и осъзнае?...Какви идеи и ценности в исляма смущават програмите на супер силите и какви интереси са защитени чрез изкривяване на образа на исляма?".

Лидерът на Иран помоли младите хора да не допускат западните държави да „представят наетите от тях терористи като представители на исляма".

Опознайте исляма от първичните и оригинални източници. Опознайте Исляма чрез Свещения Коран и житието на великия пророк Мохамед, продължи той.

Не изпускайте възможността да разберете правилно и безпристрасно исляма, така че да се надяваме, поради чувството ви за отговорност към истината, бъдещите поколения ще пишат с по-ясна съвест и малко негодувание за взаимодействието между исляма и Запада, заключи Хаменеи.