Австийската фирма EVN няма инвестиционна програма в приватизационния договор за Електроразпределенията в Пловдив и Стара Загора.

Това съобщи областният управител Тодор Петков, като се позова на думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.

Петков отказа да коментира кой носи отговорност за неизгодната продажба на двете големи енергодружества в Южна България, като заяви: "Питайте държавата."

Пловдивският областен управител предположи, че вероятно в закона няма заложено изрично изискване за програма за инвестиции, след като договорът за продажбата е сключен и австрийците от EVN вече са собственици на двете енергодружества.

Тодор Петков каза още, че фирма EVN търси терен с площ от 30 до 50 декара в Пловдив, където да построи нова база. В нея ще бъде настанена администрацията на дружеството и ще бъдат разположени звената за поддръжка на електропреносната система. Преди да строят нови сгради е необходимо EVN да направят инвестиции за подобряване обслужването на населението, коментира Тодор Петков.

Той припомни, цитиран от Plovdiv24.com, че в Пловдивска област получаването на 220 волта напрежание често са химерни както за битови абоноти, така и за фирми. От първостепенна важност е подобряването на услугата, заяви Тодор Петков.