Днес мото делта планер ще лети с  транспарант  над  Горна Малина и ще призовава  хората за  участие в  общинския референдум,  който ще се проведе тази събота  -  25 юни.

На тази дата  жителите от общината ще  гласуват  против откриването на кариери, мини и сметища  за опасни отпадъци до техните селища. За да е валиден референдумът, в него трябва да вземат участие 75% от  гласоподавателите  - толкова, колкото са гласували на последните местни избори.

Закриването на информационната кампания е на 23 - юни  в навечерието на празника на природата, водите и растенията - Еньовден, а с  екологията  е  свързан и основния въпрос  на вота.

Чрез личното си  участие  хората ще опреде лят бъдещето на общината:

-дали ще се реализира общинския план за превръщането й  в природен  парк и място за туризъм, биоземеделие  и  чисти производства

-или ще се  превърне в  сметище и място за добив на материали на големия град -   както е застрашена заради  инвеститорски интереси.

На закриването на кампанията  лично ще участват и  олимпийската шампионка  на България от Монреал Здравка Йорданова,  звездата на българската естрада Йорданка Христова, доаяенът на българската  журналистика Петко Бочаров.

Към усилията на общината да  защити интересите на гражданите и своя план за развитие  от есента на миналата се присъедини  голям граждански комитет  с участието на известни и уважавани личности - професори, декани, лекари, юристи, спортисти, архитекти и т.н.

Референдумът на 25 юни в Горна Малина се провежда по гражданска инициатива  е подкрепен  от редица  популярни личности като Стефка Костадинова,  Татяна Лолова, Кръстьо Лафазанов, Владимир Николов - капитан на националния отбор по волейбол, Дончо Папазов, Чочо Попйорданов, Недялко Йорданов, Хайгашот Агасян, ректора на Медицинска академия проф. др. Ваньо Митев, проф. Любомир Халачев /НАТФИЗ/ и много други.

Повод за организирането на  референдум по гражданска  инициатива  в община  Горна Малина са неколкократни опити за откриване на кариери за строителни материали на територията на общината. И най вече опитите на фирма ИН МАТ Инженеринг ООД, въпреки  извършените криминални действия от тях,  да  получат разрешение за добив на строителни материали  на 500 м.  на едно от селищата в общината.