Една седмица преди референдума Борисов извади на показ „гигантските манипулации и лъжи на Сергей Станишев и компания".

Пред медиите министър-председателят показа доклади от RWE, които са открити в кашони от икономическия министър Делян Добрев. „Учуден съм докъде може да стигне една наглост, как може на бялото да се каже черно и как може така откровено да се лъже", диви се премиерът Борисов.

Добрев чак сега разбрал, че може да разсекрети писма на RWE за „Белене"
Oще...

Първата лъжа, в която хвана лидерът на БСП е, че той лъже, че ГЕРБ са изгонили германския инвеститор. Борисов показа доклади на RWE, в които е описано защо те си тръгват през 2008 година. Тези документи са представени на НЕК. А от НЕК са изпратени до тогавашния министър на икономиката Петър Димитров и в тях се посочва, че RWE не приема подписването на допълнение номер 5.

Борисов допълни и че в докладите германците искат конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и необходимото за осигуряване от българска страна обезпечение.
„RWE декларира, че при учредяване на смесеното дружество ще покрият акционерния си капитал в размер на до 10 млн. евро, като на този етап не предвижда да инвестира допълнителни средства до физическото приключване на проекта", заяви Борисов и продължи с четенето на докладите:
„С тези 10 млн. евро и с еквивалентната вноска на НЕК ще се направят различни плащания за нуждите на проекта, но и плащания към руската Атомстрой експорт по бъдещи строителни дейности през 2009 година".

Министър-председателят разясни, че в този случай всички плащания към руската компания през 2009 година следва да се покриват единствено от НЕК, която обаче е в невъзможност да ги обезпечи. „Ето защо Сергей Станишев не е подписал договора", разконспирира го Борисов.
Той упрекна соцлидера, че по негово време са взели 250 млн. евро заем „за нещо, което знаят, че няма да стане, за да го изпукат и изхарчат".

Втората лъжа, която Борисов засече е за цената на проекта. В един от документите, които са били в кашон с надпис „конфиденциално" е записано: „НЕК все още не е демонстрирал как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 млрд. евро". (Най-вероятно премиерът е имал предвид местоимението „която", защото иначе проектът наистина, така посочен, излиза 5 млрд. евро общо, б.р.)
„За какви 3,5 млн. говори Станишев, за какви 5 лева говори и лъже народа", запита премиерът и добави: „RWE му пише писмо, че неговата част е 5 млрд. и още 5 млрд. на RWE стават 10 млрд. и 100 - 10 млрд. и 200 и това е още през 2008 година".

„И тогава една от най-сериозните компании в Германия им пише. Откъде ще вземете парите, бе? Държавата тогава е с минус 500 млн. надолу, бе! Представяте ли си какъв лъжец и наглец е и сега ми прави референдум", продължава да се диви Борисов.

Той добави към цената на проекта минимум поне още 2 млрд. лева за изграждане на електропреносната система, ядрени хранилища и инфраструктура. „Ние сега събираме 700 млн. лева, лев по лев, за да вдигнем пенсиите, а как си представят те 22 млрд. от някъде да дойдат. Просто няма как", подчерта още премиерът.

Той отказа всякакъв коментар за случилото се в събота на конференцията на ДПС, като в отговор на журналистически въпрос уточни, че не се е чувал с Ахмед Доган след инцидента.