България може да ползва позитивния опит на по-напреднали страни, за да въведе нови и модерни услуги за психично болни. Това смята съветникът на Световната здравна организация (СЗО) за психично здраве за Европа Мат Мюен, цитиран от БНР.

Той сподели, че вчера е посетил две услуги за психична грижа у нас и е видял огромен контраст. В единия случай става въпрос за болница за психично болни извън София, която е в пълна изолация. В другия случай се касае за център за дневни услуги в столицата, който е напълно интегриран и предполагащ богат набор от услуги, базирани на потребностите на общността.

Мат Мюен съветва приоритетът на нашата страна да бъде създаването на нов модел на психичната грижа. Той трябва да предлага интегрирани услуги и центрове за психично здраве в общността, болници, но и други услуги чрез електронно здравеопазване.

Близо 1/5 от българите някога в живота си са имали психичен проблем. Това е и една от основните причини за най-много загубени работни дни у нас, сочи изследване.

Въпреки тези тревожни данни системата за психична грижа е една от най-нереформираните в целия здравен сектор, а над половината от нуждаещите се не се лекуват. Данните бяха изнесени на конференция за въвеждане на електронни услуги за психично болните у нас.