Студеното време очевидно отказа стотиците софиянци, обявили във Фейсбук, че ще присъстват на поредния национален протест. Едва стотина човека се събраха в уречения час пред икономическото министерство.

По предварителна информация там трябваше да бъде крилото протестиращи, водени от Янко Петров. Броени минути преди началото на протеста в 11 часа пред МИЕТ се събра група недоволни, която се обяви за радикално протестно движение и така се получи разцепление на протестиращите.

Янко Петров видя в това опити на партийни лидери да пращат свои „подводни камъни", които да спекулират с гражданските искания и да създадат хаос в организацията на протестиращите.

Част от събралите се бързо припознаха Петров като свий лидер и се отправиха заедно с него пред Народния театър „Иван Вазов", за да се отделят от радикалните демонстранти.

Протестът във Варна започна с арест
Още...

Хората на Петров определиха новото радикално движение като подставени лица на Меглена Куневa и „България на гражданите", като се оказа, че това е организацията, наричаща себе си „Българска пролет". Самото движение ще бъде учредено по-късно днес.

Янко Петров бе категоричен, че няма намерение да създава партия и да влиза в новото Народно събрание, но поясни, че подкрепя мажоритарния вот. Според него е необходимо да паднат финансовите такси и необходимите подписи за учредяване на нови партии, след което във всички градове хората да излязат на площада и да решат сами кои от тях са най-подходящи за народни представители.

Според Петров гражданите трябва сами да съставят листите си, за да има прозрачност и доверие в обществото.

Той поясни пред медиите, че има списък с имената на всички легитимни организатори на протести с цел превенция на появата на провокатори, като тези от „Българска пролет."

Петров допълни, че в организацията на протестиращите има стриктно спазван ред, според който те не могат да участват в кръгли маси, ако на тях има дори едно политическо лице. Ако имат участия в дадени медийни предавания, то преди това са длъжни да уведомят поне едно лице от организаторите затова какво точно ще говорят, за да бъдат сигурни хората, че то няма да е в разрез с легитимните искания на всички протестиращи.

До лек физически сблъсък между самите протестиращи се стигна след малко неразбирателство между тях. Един от демонстрантите изказа несъгласие с това гражданите да нямат активно политическо участие и искания, при което автоматично беше заподозрян за провокатор и хората около него започнаха да го блъскат и дърпат.

Янко Петров веднага отиде при него и му обясни, че освен социалните искания, протестиращите имат и ясно изразени политически такива, но в момента все още търсят по юридически път начини да сформират легитимна политическа организация градове в прекалено краткия срок, който е поставен от ЦИК.

Недоразумението бързо беше изгладено и недоволният демонстрант си стисна ръце с Петров, като двамата обявиха, че всички заедно ще успеят да се справят с проблемите на държавата и ще се преборят с политическото статукво.

Днес е поредният ден, в който се очаква хиляди българи да излязат по улиците на десетки градове в знак на протест срещу монополите. Вече няколко седмици недоволните граждани издигат искания срещу мафията, действията на ЕРП-тата, монополите.

Протестиращите настояват за разсекретяване на всички договори в сектора енергетика, търсене на отговорност на подписалите ги лица, електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото, да се премахне задължителното изкупуване на електрическата енергия от НЕК.

Недоволните искат индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите и т.н.