Президентът Първанов реагира остро на вчерашно изказване на премиера.

В държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия и политика.

Така президентът Първанов коментира в Стара Загора изявлението на Бойко Борисов, че държавният глава от няколко месеца е политически субект и прави политически проект.

Георги Първанов каза още, че не може да отговаря докрай на такива "закачки". Политиката е място за разумния компромис, място - където трябва да се спазват правилата. Аз спазвам правилата, заяви държавният глава.

Според Първанов, цитиран от БТА, на България е необходим дебат за реалните проблеми, ориентиран към здравеопазването, реформите в социалната сфера, включително и пенсионната, решаване на финансовите проблеми в бюджета за 2011 година.
Затова трябва да говорим, призова Първанов.

Той присъства на откриването на учебната година в Тракийския университет.

Има различия между проекта на правителството за стратегия за националната сигурност и моите виждания, но ще ги обсъждаме в работен план, надявам се, не конфронтационно, заяви още президентът Георги Първанов.

Според него е важно да има такъв документ, който ще бъде основа за други стратегически разработки за развитието на армията и българската дипломация.

Трябва коректно и аргументирано да го коментираме на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, добави той.

Категорично не приемам виждането, съгласно което на науката и образованието да се гледа като на някаква тежест, като бреме за бюджета и средствата за висше образование обикновено са на остатъчен принцип, посочи Георги Първанов в словото си при откриването на учебната година в Тракийския университет в Стара Загора.

Той заяви, че живеем във време, в което отношението към науката и образованието е нихилистично.

Според него е необходим нов модел за развитие на висшето образование.