България и Словакия - двете страни, които пострадаха най-много от миналогодишната газова криза, искат поста еврокомисар на енергетиката. Така Financial times коментира кандидатите за тъй. нар. топ позиции в новата Европейска Комисия.

Следващият комисар по проблемите на енергетиката ще трябва да се заеме с проблемните взаимоотношения между Русия и Украйна.

Освен това ще трябва да подтиква разработването на европейска енергийна политика, която признава необходимостта да се постигне независимост от Русия, като в същото време се стимулира енергийната ефективност и въвеждането на слънчеви и други енергийни източници, съвместими с мерките за борба с климатичните промени.

Германия също може да кандидатства за поста.

Финландия, която има развити ядрени електроцентрали и развива екологични енергийни източни, е смятана за идеалния кандидат за поста. Още повече и заради близките си отношения с русия.

Припомняме, вчера председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обяви номинираните за постовете в новата Европейска комисия (ЕК). Стана ясно, че тя включва повече жени от предходната.

Една трета, или общо 9, от 27-те номинирани да поемат постове в новата Комисия, са жени.

За поста еврокомисар по енергийните въпроси най-вероятно ще спорят външният ни министър Румяна Желева, досегашният комисар по образованието - словакът Марош Шефчович, германецът Гюнтер Отингер и досегашният кандидат по разширяването Оли Рен, който е номиниран повторно от Финландия.