Много световни лидери обявиха, че няма да изпуснат в никакъв случай погребението на Нелсън Мандела, но чешкият премиер Иржи Руснок не е сред тях, отбелязва АП.

Скандал се разрази в Чехия, след като се появи по чешка телевизия разговор между Руснок и военния министър Властимил Пицек в парламента в петък.

Когато Пицек напомнил на премиера, че президентът Милош Земан може да не лети за погребението заради проблем с коляното, Руснок реагирал по груб начин.

Обръщайки се с чешкия еквивалент на думата „приятел" към военния министър, Руснок заявил: „Тръпки ме побиват само от самата идея, че трябва да отида".

Той се оплакал, че има други планове - обяд и вечеря - и че пътуването до ЮАР ще бъде твърде дълго.

"Надявам се вместо мен да отиде президентът",казал той. Разговорът обаче случайно бил записан и излъчен по телевизионните канали.

Записът бързо се разпространи в местната медия и интернет.

„Извинявам се за тези думи", изпратил премиерът съобщение до АП чрез говорител. „Не бе правилно да се използват такива думи във връзка със смъртта на Нелсън Мандела", допълва се още.

Руснок обявил, че ще бъде трудно за него да намери време за неочаквано събитие заради запълнения му график за декември. Той ще реши през следващите няколко дни кой ще представлява Чехия на погребението на Мандела на 15 декември.

Мандела посети Прага през 1992 година, за да се срещне с тогавашния президент Вацлав Хавел, който води „Нежната революция", която сложи край на 40 години комунизъм в страната. Двамата лидери са прекарали години в затворите на своите страни заради борбата им срещу тогавашните режими. След това двамата стават президенти. Смята се, че са били добри приятели.

Хавел почина на 2011 година.