"Газпром" няма да бърза със строителството на газопровода "Южен поток" и отлага пускането му в експлоатация най-малко до 2015 г.

Това пише руският вестник "Ведомости". През януари месец директорът на руската компания „Газпром" Алексей Милър беше обещал, че проектът ще започне да функционира през 2013 г. Тогава той определи този срок като реалистичен.

В изготвения от "Газпром" проект "Генерална схема за развитие на газовия отрасъл до 2030 г." "Южен поток" е отложен най-малко с две години, а пеиродът за неговото поетапно пускане са отложени за 2015 - 2024 година.

За първи път в документа е посочен и точният проектен капацитет - 31 млрд. куб. метра годишно. За да тръгне „Южен поток" Русия трябва да построи 2 400 километра газопровод само на своя територия.

"Сроковете за влизане в експлоатация на бъдещите обекти ще се определят, изхождайки от конюнктурните външни и вътрешни пазари, държавната политика в отрасъла, динамиката в цените на метала и други фактори," се казва в документа.

Точните срокове на стартиране на "Южен поток" ще се определят едва след изготвяне на техникоикономическата обосновка на строежа.
Сроковете също зависят и от прегворите с отделните страни, през които ще преминава газопровода.
България много разчиташе на този проект заради възникналите проблеми с газа през последните години.

Анализатори посочват, че ежегодните отсрочки на проекта при ръст на цените на металите и общата инфлация може да оскъпят проекта с 5-10%, но допълват, че и първоначалните срокове на пускане в експлоатация са били нереалистични.

Предишните срокове за пуска на „Южен поток" съвпадаха с конкурентния проект „Набуко", в който Европа планира да си доставя 26-32 милиарда кубически метра газ от Близкия изток.

Сега пред „Набуко" стои възможността пръв да започне да снабдява централно европейския пазар и тогава „Газпром" може да се наложи да променя коренно плановете.  

Припомняме, България е сред ключовите играчи в проекта, след като по време на посещението си у нас на тогавашния руски президент Владимир Путин подписахме договора за присъединяване към проекта.