Доказателства, с които разполага полицията, показват, че съветникът на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, е ръководил „групите от чуждестранни снайперисти", които стреляха и убиваха протестиращи на "Майдана" в Киев преди една година. Това е заявил украинският президент Петро Порошенко, цитиран от „Ройтерс".

„Само преди няколко дни, ръководителят на службите за сигурност ми заяви това, че по време на разпити, представители на специалните служби са дали доказателства, че съветникът на руския президент - Владислав Сурков, е ръководил организирани групи чуждестранни снайперисти на Майдана", заявява Порошенко.

Порошенко направил изказването си по време на среща с роднини на някои от 100-те загинали в рамките на три дни по време на протестите на Площада на независимостта. Протестите бяха насочени срещу подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович, който избяга в Русия.

Порошенко допълва, че разследващите органи са установили „ясна руска връзка" със стрелбата.

По-късно говорителят на Министерство на външните работи на Русия Александър Лукашевич заяви, че официалните обвинения на Киев са напълно абсурдни. Той ги нарече глупости, достойни за психиатрична болница.