emaxpress
От днес грипна епидемия е обявена в три области - Перник, Враца, Шумен, Велико Търново, Бургас, Благоевград и Кюстендил.

В област Перник до понеделник са разпуснати всички училища, спрени са плановите операции, женските и детски консултации, свижданията и посещения на външни хора в затворени колективи.

В събота и неделя броят на заболелите е надхвърлил критичния праг от 300 на 10 000 души, съобщи шефът на РИОКОЗ д-р Валери Симеонов, цитиран от БНР.

Грипна епидемия бе обявена и във Врачанска област, където регистрираната заболеваемост от 248 случая на 10 хиляди души. Най-много са болните бебета и деца до четири години. Грипът е разпространен и сред възрастните хора над 60 години, както и сред децата от 5 до 14 години.

Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на вируса и на достъпа до лечебните заведения. На този етап само училището в село Паволче е в грипна ваканция. Очаква се и други училища да спрат учебните занятия.

Шуменска област също е с грипна епидемия от днес. Броят на заболелите в областта е 252 на 10 хиляди души, са отчели тази сутрин от РИОКОЗ.

От здравната инспекция препоръчват на началника на регионалния просветен инспекторат училищата да бъдат затворени за грипна ваканция. От 5 до 20% са отсъстващите ученици от училищата в Шумен днес. Във всички училища се правят справки за заболелите деца.

Пет училища в Пазарджишка област са в грипна ваканция от днес. До края на седмицата занятия няма да се провеждат в учебните заведения "Георги Бенковски" и "Васил Левски в Пазарджик" и в "Христо Смирненски" в Септември. Прекратени са и учебните занятия в селата Говедари и Мокрище.

Очаква се до ден грипна ваканция да бъде обявена в още шест училища в региона, тъй като заболеваемостта на учениците надхвърля критичните 30%.

Грипната обстановка в областта остава усложнена. Заради недостиг на болнични легла в здравните заведения във Велинград, Пещера и Септември болните се пренасочват към пазарджишката многопрофилна болница. Заболеваемостта в региона поддържа високи стойности - 444 на 10  хиляди души.

Със заповед на кмета на Бургас Димитър Николов 25, 26 и 27 януари ще бъдат неучебни за бургаските ученици дни. Мярката е превантивна и има за цел да ограничи разпространението на грипната епидемия, която вече стигна до морето.

При проверките тази сутрин общинските служители са установили 40 - 45 % по-малко деца в детските градини и 25 % отсъстващи от първата смяна в училищата.

Разпоредено е и извършването на действия, свързани с организирането и контролирането на строг противоепидемичен режим в детските заведения, зареждането им с медицински материали, дезинфекция на помещенията и др.

Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращия щам на вируса през този сезон е А(Н1N1).

За да се предпазим от заразяване, най-важно е да избягваме контакти с болни хора и да спазваме добра лична хигиена. Това включва следните неща:

-     често измиване на ръцете с вода и сапун

-     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на   спиртна основа

-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

-     избягването на търкането на очи с мръсни ръце

-     често проветряване на въздуха в затворени помещения

-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца