"Решението на „Атака" да подкрепи конституционните промени е взето в състава на ръководството на партията и датира от вчера вечерта". Това каза атакистът Явор Нотев пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той отрече да са се срещали с премиера Бойко Борисов или зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по темата.

Въпреки че партията на Сидеров удари рамо за гласуването, Нотев изтъкна, че промените в Конституцията нямат собствена физиономия и няма да отговорят на очакванията, че от следващата седмица българската съдебна система ще работи перфектно.

Нотев изложи мотивите, с които партията на Сидеров гласува „За". Ако днешното гласуване бе приключило с мнозинство от 160 гласа, агонията и безплодните разправии по този въпрос и губенето на парламентарно време, без да има някакъв резултат, щели да продължат през следващите два до пет месеца.

Нашата оценка е, че в този вид промените са абсолютно негодни да променят каквото и да било в съдебната система и българските граждани не бива да хранят илюзия, че ще има преки последствия", предупреди Нотев.

Между първо и второ четене ПГ на "Атака" вносителите поеха ангажимент да направят текстовете работещи, подчерта Нотев и допълни, че в този период те трябва да убедят атакистите, че наистина ще заработят.

Нотев намира, че да се определя като достижение на проекта избирането на съдии само от съдии и на прокурори само от прокурори и следователи, е „капсулиране" на отделните гилдии. Никой от вносителите не могъл да го убеди по какъв начин този механизъм гарантира самостоятелността на отделните гилдии.

Самият Нотев се определи като противник на промените в този им вид, но смята, че текстовете са добра база за дебати по същество в пленарна зала.