Повече от 1 000 души се събраха на протест в афганистанската столица Кабул, за да изразят недоволството си срещу филма „Невинността на мюсюлманите". Демонстрациите се провеждат в близост до посолството на САЩ и американска военна база.

Протестът обаче прерасна в насилие, съпроводено от редица инциденти. БиБиСи съобщава, че полицейски директор в Кабул е пострадал от камък, хвърлен от протестиращ. Много от участниците в акцията са въоръжени и на места се чуват изстрели.

Демонстрантите скандират "Смърт на Америка" и "Смърт на хората, създали филм, обиждащ нашия пророк". Някои от тях подпалиха паркирани в близост автомобили. Други изгориха американското знаме и плакати с лика на президента Обама.

Близо 800 души се събраха на главния път към Джалалабад, близо до американска военна база.

Около сградата на американското посолство са изпратени голям брой полицаи.

Генерал Аиб Саланги, директор на полицията в Кабул, заяви, че демонстрантите продължават да подпалват коли. Сред тях има провокатори, които подтикват към насилие, посочи той, но допълни, че засега не е издал заповед да се стреля по протестиращите.

Филмът „Невинността на мюсюлманите" провокира вълна от протести в Арабския свят. Демонстрации се проведоха и в някои големи европейски столици, допълва БиБиСи.

По-рано лидерът на ливанската фундаменталистка групировка Хизбула Хасан Насрала призова за протести срещу антиислямския филм.