Твърдо против предложената промяна разрешителното за ловно оръжие да важи три години, вместо сегашните пет, се обявиха на пресконференция от Националната ловно-рибарска организация у нас.

Припомняме, след кървавия екшън в Лясковец, където психичноболен мъж уби със законото си оръжие антитерорист и рани други служители на реда, в обществото се заговори за законови промени по отношение на разрешителните за оръжия.

От сдружението на ловците у нас са подготвили няколко мотива, заради които не трябва да се прибягва до промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Основното, на което залагат е, че няма никаква гаранция дали един човек няма да изпадне в психично разстройство било то в срок от пет, или от три години.

Родните ловци се обявяват против промените и заради факта, че въпросният закон е изменян последно през 2010 година и той отразява в пълен аспект изискванията на европейското законодателство. "Не на последно място издаването на разрешителни на по-кратки срокове ще принуди 130 000 български ловци да се редят на опашки за издаването на документи в различни ведомства, което означава нови разходи и загуба на време", посочват още от Националната ловно-рибарска организация.

Те искат да разберат и кой е поръчал тези промени, които са разбунили духа сред над сто хиляди ловци и в чии интерес се случва всичко това.

По отношение на предложението за психотестове при издаване на разрешителни за ловни оръжия родните ловци признават, че са обидени от факта, че българският ловец ще бъде подложен на такъв тест.

Организацията на сдружението също има своя позиция по темата "Лясковец". Те определят случая като криминален и посочват, че грешката на компетентните органи е, че не са иззели ловното оръжие на стрелеца.

От организацията изтъкват още, че психичноболният Петко Славов не е подновявал ловния си билет и членската си карта от 2011-а година и така е загубил право да има ловно оръжие. През 2012-а година е изтекъл и срокът за издаденото му разрешително за притежаване на ловно оръжие.

"Не трябва да се правят внушения, че Петко Савов е ловец, защото той няма ловни права", отсякоха от Националната ловно-рибарска организация.

Те са изразили исканията си да няма промяна за разрешенията на ловни оръжия в писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Ловците се заканиха, че ако подобни предложения влязат в Министерски съвет, веднага ще организират национален протест на ловците у нас.

Междувременно шефът на вътрешната комисия Мерджанов разпространи изявление, в което се казва, че към момента в Народното събрание няма внесен такъв законопроект.

Предложенията тепърва трябва да преминат през задължителна съгласувателна процедура с всички заинтересовани лица, в т.ч. Съюза на ловците и риболовците.

Лансираните идеи са само началото на един широк публичен дебат за необходимите мерки и действия за предотвратяването на трагедии, подобни на тази в Лясковец.

По личното мнение на Мерджанов, вниманието на отговорните институции би трябвало да се съсредоточи повече върху стриктното прилагане на сега действащия закон, отколкото върху промяната му.