Не можем насила да държим бежанците в България. Това заяви пред български журналисти премиерът Бойко Борисов.

Той е в Малта, където участва в извънредна среща на евролидерите заради мигрантите.

Няма да правим затвори, за да ги задържаме, ако не искат да стоят, категоричен е Борисов. Той подчерта, че дори и с релокацията няма желаещи да дойдат у нас. Дори и да ни ги изпратят насила, ние как ще ги пазим, недоумява премиерът.

Той даде примери за хора, които след като по 6-7 пъти са задържани във вътрешността на страната и връщани в бежанските центрове, отново бягат и опитват да напуснат границата. Харчим огромни пари за това, подчерта Борисов и изрази надежда накрая да се вземе едно правилно решение.

ЕС и Африка приеха план за борба с миграционната криза
Още...

Относно релокацията, той обясни, че можем да предложим работа на мигрантите. Бойко Борисов е разговарял с браншовите организации, тъй като има много сектори, в които има глад за работна ръка. Такива са селското стопанство, транспортът. Глад за шофьори имало и в строителството.

Така че ако се даде възможност да се избират квалифицирани кадри, бизнесът ще ги вземе, без да им ги налагаме. Но никой насила не можем да го накараме да дойде, подчерта още веднъж премиерът.

Той изтъкна, че заради бедността в Африка, богатата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и хората, които търсят по-добро настояще. Именно затова на срещата на върха в Малта е взето решение за 1,8 млрд. евро, с които ЕС да подпомогне тези бедстващи хора.

България участва с 50 000 евро. Борисов коментира, че на фона на 1,8 млрд. на някои могат да се струват малко, но за нас са си пари, които са от фонда за подпомагане. Не е нужно да вадим допълнителни извън бюджета, уточни той.

На въпрос смята ли, че тези пари ще бъдат правилно похарчени и има ли притеснение за резултата за спиране на имигрантите от Африка, Борисов заяви, че при всички случаи са в правилната посока. Има хора, които отговарят за това дали ще бъдат похарчени правилно.

Запитан притеснен ли е, че Германия започва да прилага отново правилата на дъблинското споразумение и ще връща мигранти, Бойко Борисов изрази мнението си, че тогава кризата ще стане неуправляем процес.

Туск: Европа се „надпреварва с времето", за да спаси Шенгенската зона
Още...

Той смята, че след като бъдат интегрирани намиращите се в момента в Европа бежанци, трябва да се въведе технологичен ред. Например със зелени карти да се каже 10 000, 20 000 или X на година ще се приемат и те да се знае къде отиват. Хаосът, който е в момента, трябва да бъде прекъснат, категоричен е Бойко Борисов. В противен случай нямало да бъде честно и спрямо самите бежанци, защото те очакват, идвайки в Европа, да намерят по-добър живот, а намират палатки и попадат в друга несигурност.

В момента всяка страна търсела сама решение на проблема, изграждали се огради.

Ако Германия започне да връща хора, които е преценила, че не й трябват, по какъв начин ние ще ги интегрираме в България или Македония, пита Борисов.

Той коментира и темата за Турция. По думите му съседката ни се държи много европейски и помага на ЕС. Затова освен финансиране, можело да се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Премиерът посочи, че в турските бежански лагери се намират и изхранват близо 2 млн. бежанци.

Борисов не вижда проблем да се направи либерализацията на визите, защото и за бизнеса, за тяхната администрация това би било голямо облекчение и добър стимул за ръководството в Анкара.