Министърът на земеделието и храните спешно да свика Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие" и много бързо да бъде избран нов изпълнителен директор. За това настоя вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, цитирана от БНР. Според нея времето е решаващо, защото сме в края на програмния период.

Припомняне, вчера от Земеделското министерство обявиха, че зам.-министър Явор Гечев временно поема фонда до избирането на нов директор. Самият Гечев обаче днес заяви, че не е давал съгласието си да бъде назначаван на поста изпълнителен директор във Фонд „Земеделие".

Всеки ден забавяне без решения и без работещо ръководство във фонда биха били опасни, категорична е Златанова. Тя препоръча час по- скоро да има ново ръководство на ДФЗ, което да е от компетентни хора, които са наясно с работата на фонда и да могат много бързо да навлязат в спешните задачи, които предстоят.

„Най-важното за мен е да има компетентно ръководство, което да започне да решава проблемите веднага. Сроковете текат и няма време за отлагане", категорична беше Златанова.

Според вицепремиера, ако не бъдат забавени решенията и ако работата продължи в бързи срокове, не би трябвало да има риск от загуба на средства и земеделските производители не би трябвало да се тревожат. „Затова призовавам министъра към бързи и спешни действия с оглед на това да бъдем сигурни, че хората, които поемат работата, ще се справят. Това за мен е ключовото", категорична беше Златанова.

„Не може да идентифицираме такава сериозна институция с нито една личност", коментира още вицепремиерът.