НЗОК няма да заплаща медицински дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в единната регистрационна система. Това ще става от 1 април, когато изтича гратисният период, през който лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ, трябва да се подготвят за приложение на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, предупреждават от касата.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК. Целта й е да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в лечебните заведения - изпълнители на болнична помощ. Системата ще отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват, обясняват от Здравната каса.

Въвеждането на системата е договорено между НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС) в Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности. На лечебните заведения бе дадена възможност да се подготвят за използването на системата до 31 март 2015 година.

От съобщението на НЗОК става ясно, че до момента само 88 договорни партньори подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение, което да е внедрило Регистрационната система.

В шест области броят на въвелите Регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.