Българската политика в момента се нуждае от политическа философия, нуждае се от големи идеи, тези идеи просто липсват."

Това каза литературоведът и велик депутат Михаил Неделчев по време на конференцията в памет на Александър Божков за цената на прехода.

В България след 1990 г. победиха икономистите и юристите, завзеха терена. И то хора, за които не можем да сме сигурни, че бяха с идеални намерения, коментира Неделчев поуките, които не сме си взели.

Според Неделчев, който е един от създателите на СДС, „гласът на хуманитаристите остана някъде във въздуха. Той не се чуваше, той не формираше мнението на политическата класа и това все повече се разгърна като процес. Гласът на хуманитаристите, тяхното мислене върви паралелно с политическите процеси.

Паралелно, но разстоянието помежду им е много голямо и няма интерференция, както е в една нормална държава, както е в Полша, Франция, Унгария и е Русия дори. Няма интерференция между мисленето на хуманитаристите и мисленето на прагматично устроените люде."

Обръщайки поглед назад, Неделчев коментира какво се получи - „Ние много говорехме за това как частното ще донесе свободата, а пък се оказа заради манталитета ни, че точно частното носи несвобода у нас - в една бедна, слаба и корумпирана държава, където частните интереси играят огромна роля и обществото не може да им се противопостави и да създаде защита."

Неделчев даде като примери сектора на медиите и изтъкна като сфера, изоставена от управниците, сферата на книгата. „Книгата беше оставена на самотек. Разбира се, чудесно е, че се появиха много издателства и че има такива, които работят прекрасно, но те се справят благодарение на други печеливши дейности", отбеляза Неделчев.

По думите му тези, които се издават само с издателска дейност, нямат почти никакъв шанс да оцелеят, поради това, че не се приеха предложенията за прословутото ДДС върху книгата.

Той изтъкна, че по света държавата активно участва в тази сфера.

Македонската книга, унгарската книга, френската книга се превеждат навсякъде по света, благодарение на отделяни средства по специални държавни програми.

Българска книга в света почти не се издава, защото държавата изобщо не се интересува", подчерта Неделчев и добави, че това е една политика, която означава истинско, стабилно присъствие в ЕС сега.