Над 50 души на ден се приемат в бежанските центрове у нас през последните дни. В същото време в тях живеят нелегално хора вече получили статут, които обаче не могат да си намерят работа и отново търсят за помощ държавата, става ясно от репортаж на "Нова телевизия".

Капацитетът на центъра в Пъстрогор е близо 300 души. В голяма част от времето обаче всъщност една голяма част от тези хора са вече получили статут, макар и напоследък броят им наистина да е намалял. И все пак в един момент всички тези хора трябва да напуснат, за да се освободи място за новодошлите в България.

Андера и 13-годишният й син Дериар са в България от близо година. От седем месеца имат статут на бежанци и български документи. Тръгнали към страната ни, след като съпругът на Андера бил убит, носели малко пари, които обаче бързо свършили.

Още преди месец семейството е било предупредено да напусне бежанския център, без да има идея къде може да се настани.

В подобно положение е и съседът на семейството - Исмаил. И той е в България от близо година и има български документи. Бил е на квартира, но се е върнал в центъра в Пъстрогор.

Само през последните дни над 300 души със статут са напуснали центъра в Харманли. Още 60 души трябва да си тръгнат най-късно до 7 октомври. Това е крайният срок, определен от агенцията за бежанците.