Да спре рекета на топлофикационните дружества у нас, се захвана Патриотичният фронт. Народните избраници от ПФ внесоха в деловодството на парламента свои предложения за промени в Закона за енергетиката, с които да се ограничат правата на топлофикациите.

На първо място „патриотите" настояват всеки българин, който се е отказал от услугите на топлофикационните дружества, да не заплаща и т.нар такса за тръбите, които минават през дома му, или за т.нар общи части.
Според настоящия закон дори и някой гражданин да се е отказал да отоплява дома си на парно, все пак всеки месец трябва да заплаща определена такса само заради наличието на тръби на топлофикацията.

„Това е форма на рекет", отсече на брифинг в парламента съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той обясни още, че в текстовете на „патриотите" в „общи части" се включват само тези места, където има монтирани и работещи отоплителни уреди.

Симеонов обърна внимание и на това, че в момента, за да не се заплаща никаква такса към топлофикационното дружество трябва съгласието на две трети от собствениците на апартаменти за спиране на парното. Идеята на ПФ е всеки сам да може да поиска спиране на услугите на топлофикацията, но и да не заплаща никаква такса.