Строителството на газопровода "Набуко" е изключено от списъка на проектите, подлежащи на финансиране по отделни пера за сметка на неизразходваните средства от бюджета на ЕС.

Това съобщава агенция Новости, позовавайки се на член на съвета на министрите на ЕС.

Изваждането на „Набуко" от приоритетния списък се дължи на изразени опасения на инвеститорите за сериозни трудности при реализацията на проекта.

Допълнително тези опасения се засилиха след военния конфликт в Грузия от началото на август 2008 година и оставащото нестабилно положение в страната. Освен това „Набуко" се реализира при конкуренция от страна на руския проект „Южен поток".

По-рано единствено Германия ясно декларира, че не желае да влага средства в строителство на „Набуко". В момента вече съмнения в необходимостта проектът да бъде реализиран изразяват и Италия и Франция.

Първоначално финансирането на "Набуко" предвиждаше да се отделят 250 милиона евро, които в последствие бяха намалени на 50 милиона.

В момента „Набуко" е включен в раздела „Южен газов коридор", който предвижда реализацията на редица други енергийни проекти в южната част на Европа.

От своя страна Европейската комисия увери, че проектът "Набуко" ще продължи да получава финансиране от ЕС и като част от в раздела "Южен газов коридор". Това заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Феран Тараделяс, цитиран от euaractiv.com.

Фактът, че има промяна в името, не означава, че "Набуко" е изчезнал, добави той.

Тараделяс даде ясно да се разбере, че в планираните проекти в „Южен газов коридор" няма да бъде отделено финансиране за Южен Поток, руската алтернатива на Набуко, който предвижда доставки на синьо гориво от Русия през Черно море, България, Гърция, Сърбия, Хърватия до Италия.

Еuaractiv. допълва, че Румъния е реагирала изключително остро на изключването на „Набуко" от топ приоритетите на ЕС.

Външните министри на страните членки на ЕС не успяха да преодолеят разногласията помежду си и да приемат предложения от ЕК и ротационният председателят на ЕС Чехия пакет от финансови стимули в размер на 5 милиарда евро, посочва източникът.

Голяма част от тези средства щяха да бъдат насочени към проекти, които обезпечават енергийната сигурност на общността.

Чешкият вицепремиер Александър Вондра потвърди, че министрите са се провалили в опита си да преодолеят различните си позиции за финансовия пакет.  По думите му в момента Европейският съюз е разделен от две мнения - това, което поддържа първоначалната идея за финансирането на проекта и това, което се съмнява в ползите от „Набуко".

Проектът „Набуко" се оценява на 7.3 милиарда долара и трябва да свърже през Турция Баку - Тбилиси и Ерзурум. Според разчетите през газопровода ще може да се транзитира 20-30 милиарда кубически метра газ годишно. Работата по строителството на тръбата трябваше да приключи до 2013 година, а тя да се пусне в експлоатация през 2014 година.

В качеството си на доставчици на газ за „Набуко" са Азербайджан, Иран, Туркменистан и Ирак.

През май месец в Прага се очаква да се проведе среща на страните участници в проекта. България е една от тях. Преговори обаче по изграждането на „Набуко" не са водени вече повече от една година.