Лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще подкрепи комисията на Жан-Клод Юнкер, съобщават от БСП. Той се аргументира като посочва, че такъв трябва да е демократичният подход. По думите на Станишев, това е важен политически договор с европейските граждани.

Юнкер е получил подкрепата на социалистите в Европейския парламент след като е дал ясна заявка за промяна в приоритетите, припомня лидерът на ПЕС. Основната линия на тази промяна е планът му за 300 милиарда инвестиции в нови работни места, конкурентоспособност и растеж.

Сергей Станишев подчертава, че подкрепяйки комисията, те подкрепят и комисарите-социалисти, които по време на изслушванията са показали високо ниво на експертност и ангажираност.

Балансът в комисията беше подобрен в хода на преговорите. Благодарение на усилията на Групата на социалистите и демократите имаме по-добро представителство и нито едно важно решение не може да бъде взето без подкрепата на нашето семейство", коментира Станишев.

Той е категоричен, че подкрепата им не е безусловна. Той увери, че ще следят за изпълнението на поетите ангажименти.

„И не на последно място ще подкрепя комисията, защото, ако искаме промяна, трябва да участваме в нея на всеки етап", посочва още лидерът на ПЕС.

От своя страна пък тримата български евродепутати Ангел Джамбазки, Николай Бареков от групата на Европейските консерватори и Георги Пирински от групата на социалистите се въздържаха при гласуването на състава на новата комисия, съобщава Money.bg.

„За" комисията гласуваха 423-ма евродепутати, предимно от групите на Европейската народна партия, социалистите и либералите. Против бяха 209, най-вече от зелените, крайнолевите и крайнодесните. Въздържалите се са 67.