Според мен ще бъде възобновен дебатът за шистовия газ, ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е. Това е ценен ресурс за енергийната независимост на България, ако можем да го използваме безопасно, не виждам защо не.

Това каза в ефира на TV7 енергийният министър Трайчо Трайков. Той отбеляза, че се създава парламентарна комисия, целта на която е в разумен срок, без бързане да разгледа всички най-нови анализи на български и чуждестранни експерти в икономиката, енергетиката, екологията.

Министърът призна, че в енергетиката се преплитат много интереси.

„Няма да посоча с пръст, само ще кажа кой има интерес - статуквото. Има твърде много интереси, които се преплитат", подчерта Трайков.

Той съобщи, че в петък е разговарял с френския енергиен министър Ерик Бесон, който е изказал предположение пред българския министър, че и във Франция дебатът за шистовия газ скоро ще бъде възобновен. Франция е единствената страна, освен България, която е наложила мораториум, забраняващ проучването и добива на шистов газ.

„Трудно е да затискаш парата на тенджерата", изтъкна Трайков и отново изказа предположение, че дебатът за проучването и добив на шистов газ скоро ще бъде възобновен.

Припомняме, във вторник при представянето на нова инициатива - Движение за енергийна независимост експерти алармираха, че системно се развива политика за ограничаване на България за развитие на собствени енергийни източници.

Министърът коментира и вчерашния протест на жители на планински градчета, които защитиха промените в Закона на горите, позволяващи строежа на ски съоръжения и писти.

Не бих нарекъл тези хора антиеколози - те са хора, които искат природата да бъде възможно най-достъпна и тук има много тънък баланс, който трябва да се намери. Ако сложим всичките си паркове в аквариум и ги гледаме отвън, много малко хора ще ги оценят. Очевидно е, че когато може да се карат ски в планините, много повече хора ще могат да отиват в планината и да спортуват там, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му България би могла да научи много от други страни с традиции в зимния спорт. Трайков изтъкна, че когато хората могат да изкарат прехраната си от природата, те я пазят повече.

Министърът на икономиката коментира и спирането на ратификацията на закона за борба с пиратството АСТА.

Без никакво притеснение бих се присъединил към формулировката, че заслугата за спирането на АСТА е на хората и гражданското общество, каза Трайчо Трайков. Според него е добре, че маската на Гай Фокс е била символ на протеста, а не е използвана за прикритие.

Важното е, че се проведе дебат преди ратификацията на АСТА, подчерта Трайков и допълни, че няма значение, че е бил под натиска на улицата.

По думите му оставката на всеки министър е постоянно на бюрото на премиера и не са необходими допълнителни драматични ситуации.