Най-малко 11 терористи, свързани с „Ал Кайда", са убити при въздушни атаки на американски безпилотни самолети в южните райони на Йемен, съобщиха информационните агенции.

Според информация на „Асошиейтед прес", при първата атака, осъществена на границата между провинциите Мариб и Шабва, са убити шестима души, един от които е египетски гражданин.

Цел на втората атака са били два автомобила в провинция Мариб. При нея са убити петима активисти на терористичната мрежа.

Засега информацията за атаки на безпилотни самолети в Йемен не е потвърдена официално от американските власти. През юли 2011 г. йеменската страна заяви, че е получила съдействие от САЩ в борбата с „Ал Кайда" при сблъсъци до град Зинджибар.

Йеменският клан на терористичната организация, известен още като „Ал Кайда на Арабския полуостров", е една от най-активните терористични групировки в световен мащаб.   
През ноември 2010 г. лидерите й поеха отговорността за катастрофа с товарен самолет на Обединените арабски емирства и за изпращането на пратки с взривни устройства, открити близо до Лондон и в склад в Дубай.
През декември 2009 г. нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб се опита да взриви бомба на борда на самолет, изпълняващ полет от Амстердам за Детройт. По-късно беше изяснено, че той се е подготвял в един от лагерите на „Ал Кайда" в Йемен.