Издръжката на 1 бежанец за месец е 1100 лв. Това обясни зам-вътрешният министър Васил Маринов след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Пред депутатите, той и главният секретар на вътрешното ведомство докладваха за мерките, които се предприемат във връзка с бежанската вълна към България.
Маринов обясни, че в тази сума са включени разходите за настаняване, за храна и санитарни пакети.

„Най-неотложният въпрос, който трябва да решим е намирането на допълнителни помещения, тъй като вече с близо 400 човека сме надхвърлили лимита на местата където (бежанците бел.ред) са настанени", посочи заместник-вътрешния министър. До края на седмицата, ще бъдат осигурени 600 места, където да бъдат настанени бежанци. Трудност пред МВР е и намирането на преводачи от арабски, стана ясно още.

Васил Маринов заяви, че всички ведомства и областни управи са предоставили списък на сградите на тяхна територия и на имотите с отпаднала необходимост. Те трябва да се огледат от експертите от Държавната агенция за бежанците и да се отсеят тези, които са в добро състояние.
Нямаме възможност да вземаме сгради в лошо състояние и които трябва да бъдат дълго време ремонтирани, обясни още зам-министър Маринов.

Той не се ангажира да посочи в кои градове ще бъдат настанени бежанци, но обясни че в София има подходящо помещение, което да поеме част от бежанците. По думите му, нарастването на бежанския поток е доста динамично и обясни, че ако средно на месец границата ни е преминавана от 400 бежанци, през август техният брой е 1050, а от началото на септември до днес, над 500. Той обясни, че по специална методика се отсяват бежанците, които са от рисковия контингент и те се настаняват в закрит тип лагери.

Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е видно, че има проблем с бежанския наплив. Той допълни, че ГЕРБ ще подкрепят всяка разумна мярка, но не спести и критиките си

„Несериозно е при увеличаване с 80% на бежанската вълна, едва днес да имаме филтрационен център, който да функционира.", посочи Цветанов. По негови данни, от началото на годината 3700 са бежанците влезли у нас, а миналата година са били 540.

Стана ясно още, че Цветанов е помолил МВР да не прави коментари, че може да се затвори границата ни с Турция. Това няма как да се случи, категоричен бе той и обясни, че това би струвало 10 млн. лв от бюджета на МВР.
Той препоръча на ръководството на силовото ведомство да започне преговори с държавите от ЕС, които биха могли солидарно да приемат част от бежанската вълна.