След среднощни усилия, рано тази сутрин на служебния премиер Георги Близнашки е била представена нова версия на "Визия 2020", която разглежда участието на България в НАТО и възгледите ни за националната сигурност.

Това съобщи служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който изнесе първата академична лекция за новата учебна година във Военната академия "Г.С. Раковски".

По думите на Шаламанов експертите са се трудили до 2:00 ч. сутринта, като още в 8:30 ч. днес на извънредния Съвет по сигурността към Министерския съвет е представена нова версия на документа, чийто проект през миналата седмица възмути организации и партии, обявявайки, че Русия е в режим на "хибридна война" и представлява военна заплаха за България.

Припомняме, амбициите на държавния ни глава Плевнелиев са да отиде на срещата на върха на НАТО на 4 септември с подготвена стратегия за страната ни.

Според министъра ситуацията от 2010 г., описана в Бялата книга на отбраната, вече е сериозно променена и налага адекватно решаване. В това влиза и усъвършенстване на бойните способности на военните ни сили до 2020 г. Шаламанов определи случващото се в момента като "дежа вю" от 1999 г., когато е бил зам.-министър на отбраната и Косовската криза е била в разгара си.

Тогава страната ни е приела ускорено военна доктрина, за която също е имало подобни съмнения, но документът е довел до успешни реформи, включително и до членството ни в НАТО.

Според министъра тогава бюджетът за отбрана е успял да надхвърли 3% от БВП.

В момента тече последната редакция на "Визия2020", обясни по-късно Шаламанов пред медиите. По думите му тази сутрин се е провела дискусия с всички членове на Съвета по сигурност, като в момента работна група от двама заместник-министри отразява корекциите, които са настъпили на база отправените от Съвета предложения. След като те са готови с работата си, Визията ще бъде представена на служебните министри на отбраната и на външните работи за последен поглед, а те от своя страна ще я предадат за служебния премиер Георги Близнашки.

Надявам се това да стане още днес, а утре документът да е качен отново на сайта на Министерство на отбраната за обществено обсъждане, сподели Шаламанов. По думите му документът ще бъде работен и ще бъде оформен за ползване от българската делегация на срещата на НАТО в Уелс, като след съгласувателни процедури на базата на тези текстове ще се разработи национална програма, която ще бъде приета от Министерския съвет.

Шаламанов призна, че в корекциите се работи по това да се намалят разминаванията в интерпретациите, на които могат да подлежат описаните ни позиции. От думите на служебния министър стана ясно, че в раздела за способностите на сухопътните войски, където се споменава, че страната ни ще се стреми към придобиване на огневи способности с по-голям обсег, не са настъпили промени и този въпрос дори не е дискутиран.

По-късно от „Дондуков" 1 съобщиха, че Съветът по сигурността към Министерския съвет е одобрил с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции.

Уточнява се, че на базата на тази Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Тази програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание.

В академичната си реч пред новите студенти във Военната академия пък Шаламанов наблегна на това, че служебното правителство се е ангажирало сериозно с това да разработи план за модернизиране на родната армия и на техниката, с която тя разполага. По думите му през последните  15 години редица правителства са се провалили да изпълнят тази важна задача.

Във визията на Шаламанов за нужните промени в ресорното му ведомство влиза това от МО да се извадят несъобразени дейности като управлението на имоти, които "източват" от бюджета средства, можещи да бъдат разпределени за далеч по-важни неща. В тази връзка амбицията за МО е до края на 2015 г. финансирането на ведомството да достигне 1,5% от брутния вътрешен продукт, а до 2020 г. да се вдигне плавно до 2%.

В приветственото слово на върховния главнокомандващ Росен Плевнелиев, което бе прочетено от трибуната, пък се казва, че събитията в Украйна Сирия, Ирак и Афганистан са заплаха за европейското семейство и в това число за България, като това налага страната ни да развива въоръжените си сили и да допринася в НАТО.