Постигнахме голям успех при преговорите, защото България успя да убеди Европейската комисия (ЕК) да подкрепи полицентричния модел на развитие. Така се дава шанс на малките и средните градове да се развиват. Това заяви вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщават от ведомството.

По време на срещата са обсъдени мерките, предприети от служебното правителство по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020г. и преговорите с ЕК по отношение на броя на градовете, които ще могат да усвояват средства от нея. Вицепремиерът увери кметовете, че МРР е в постоянен диалог с ЕК за постигане на целите, според Националната концепция за пространствено развитие до 2030г.

Захариева посочи, че за градовете от 4-то ниво ще са допустими проекти за енергийна ефективност, подобряване на градската среда и инвестиционната активност, подкрепа за общинската социална и образователна инфраструктура. Те ще се избират на конкурсен принцип. Вицепремиерът обърна внимание, че ще са допустими проектите, които водят до решаване на демографската криза и създаване възможности за развитие на икономиката и разкриване на  работни места.

От своя страна зам.-министърът на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова подчерта, че европейските ни партньори настояват не просто да инвестираме в градовете, а да адресираме специфични проблеми в по-малките населени места, които да доведат до запазване на младите хора, мерки за заетост, справяне с демографските проблеми, интегриране на малцинствата и др. Тя добави, че инвестициите трябва да са интегрирани и свързани.

На срещата е представен и финансовият инструмент „Водено от общността местно развитие". Той се приема много добре от ЕК, като мярка за подобряване на условията на живот и инвестициите в регионите.

Екатерина Захариева благодари на общините за оказаната помощ при справяне с бедствената обстановка в страната след обилните валежи от сняг и дъжд през миналия уикенд. Тя подчерта, че общините са се справили много по-добре в регионите с усложнена метеорологична обстановка.

„Още веднъж доказахте, че местните власти и кметовете са най-близо до хората и са в основата населението да се чувства добре. Затова съм убедена, че държавата трябва да работи така, че да подпомага общините, а не обратното", коментира Захариева.