снимка: БГНЕС
Около 300 производители на тютюн тръгнаха от Хаджидимово към ГКПП „Илинден" на протестен автопоход.

И днес - трети ден от началото на ефективните протести, производители на тютюн от Благоевградско се събраха на протест на площада в Хаджидимово.

Борисов:
Тютюнопроизводителите заслужават да не им гласуваме тези 116 млн. лева
                        Още...

Те искат единствено конкретна дата от управляващите, дата, на която ще получат парите за производството си.

Според протестиращи те вече веднъж са били излъгани, че парите ще бъдат по сметките им през март. В момента те декларират, че не желаят да бъдат лъгани повече с разни отлагания като първо или второ четене на актуализацията на бюджета, а искат конкретна дата.

Организаторите на протеста питат и какво ще стане, ако президентът наложи вето и така премине цялото лято, без те да се получили парите си.
Дадохме достатъчно време на управляващите, посочи един от организаторите, цитиран от БНР.

Протестът днес ще бъде само предупредителен - автопоход до ГКПП „Илинден", а контролнопропускателният пункт няма да бъде блокиран.

И край Поповица протестът на третия ден мина по-вяло. Около 200 тютюнопроизводителиот Южна България не изпълниха заканата си от вчера да блокират преди обед край Поповица път Е-80 за Свиленград.
Една част от стопаните останаха и пренощуваха в импровизирания лагер край Татарева чешма.

Те настояват за среща с представител на властта, който да им съобщи конкретна дата за получаването на субсидиите от 116 млн. лв.

Като жест на отчаянието определят действията си протестиращите. Те се заканват, че ще блокират пътя, но не могат да уточнят кога ще стане това. Днес обаче блокадата на международния път Е 80 не се състоя, както бяха заканите.

Те се оплакват и от медийно затъмнение, тъй като телевизиите не ги включвали в новинарските си емисии.
Около лагера на селските стопани има полиция и жандармерия.