Ако терористите успеят в Сирия, „те ще дойдат в Русия", а Москва няма да чака това да се случи.

Това заяви руският президент Владимир Путин на правителствено заседание часове след решението на Москва да изпрати войски в Сирия и да започне въздушни удари, съобщават руски и западни медии.

Единственият начин за справяне с терористите в Сирия е да се действа превантивно, каза той и добави, че е възможно и е необходимо обединени международни усилия в борбата срещу тероризма.

По думите му руската подкрепа за президента Башар Асад ще бъде по въздух и Русия няма да провежда сухопътни операции.

Нашите действия ще бъдат осъществени в строго зададени рамки. Първо, ние ще поддържаме сирийската армия в законната й борба срещу терористичните групировки. Второ, поддръжката ще се осъществява по въздух и без сухопътна операция, обясни Владимир Путин.

Русия изпраща войски в Сирия
Още...

Руският държавен глава уточни, че руската намеса в Сирия е с „временен характер".

Путин заяви още, че конфликтът в Сирия е обусловен от междудържавни, вътрешнополитически, религиозни и междуетнически противоречия, които са утежнени от външна намеса.

Владимир Путин очаква правителството на Асад да проведе преговори със сирийската опозиция и да бъде готово да приеме компромис за бъдещето на Сирия.

Според него „Ислямска държава" отдавана е обявила Русия за свой враг.

В същото време военното министерство на Русия потвърди, че страната е започнала въздушни атаки срещу "Ислямска държава" в Сирия.

В съответствие с решението на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия Владимир Путин самолети на руските Въздушно-космически сили днес пристъпиха към провеждане на въздушни операции с нанасяне на прецизни удари по наземни цели на терористите от групировката „Ислямска държава" на територията на Сирийската Арабска Република", каза официалният представител на военното министерство генерал-майор Игор Конашенко.

Ведомството отбелязва, цитирано от Интерфакс, че въздушните нападения са насочени към военно оборудване, комуникации и складове за оръжия в Сирия.

Според сирийски източник от силите за сигурност руски и сирийски самолети са извършили въздушни удари в три сирийски провинции.

„Руски и сирийски самолети проведоха няколко въздушни атаки днес срещу позиции на терористи в провинциите Хама, Хомс и Латакия", разкри източникът, цитиран от „Франс прес".

Сирийската държавна телевизия предаде, че най-малко 7 района са били атакувани от руски бойни самолети, включително в провинциите Хомс и Хама.

Агенция САНА уточнява, че руски самолети, в сътрудничество със сирийските ВВС, са извършили редица авиоудари срещу "Ислямска държава" в al-Rastan, Talbeisa, al-Zaafran, al-Tolol al-Humr, Aydon, Deir Fol и райони край Salmia в централната част на Сирия. Според медията нанесени са тежки поражения на терористичната организация.

Руските въздушни удари в Сирия изглежда не са насочени срещу райони под контрола на "Ислямска държава", заяви пък американски служител пред Ройтерс.

Според сирийската политическа опозиция въздушните атаки на Русия в Сирия са довели до смъртта на най-малко 36 цивилни и са били насочени към райони, където няма присъствие на „Ислямска държава" и терористични организации, свързани с „Ал Кайда".

Тази сутрин руският парламент даде правомощия на президента Владимир Путин да използва руски въоръжени сили зад граница. Сенаторите единодушно гласуваха за използване на руски въоръжени сили в чужбина, след като сирийският президент Башар Асад поиска официално помощ от Москва.

Русия е уведомила международните си партньори, включително САЩ за започнатата операция в Сирия.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери се е оплакал на руския си колега Сергей Лавров във връзка със започнатата от Москва операция в Сирия, обяви американски високопоставен представител, цитиран от „Франс прес".

Кери каза на Лавров, че руските действия са в противоречия на усилията им за разрешаване на конфликта и че няма изобщо да помогнат в тази посока, поясни източникът.

Двамата министри са обсъдили ситуацията в Сирия в телефонен разговор, съобщи руското външно министерство.

По непотвърдена информация руските ВВС са разположили в Сирия четири самолета Су-30СМ, четири бомбардировача Су-34, 12 самолета щурмовак Су-25, 12 бомбардировача Су-24 и от 4 до 6 бойни вертолета Ми-24. Също така между 200 и 500 морски пехотинци охраняват авиобаза в района на град Латакия, а около 1500 войници са разположени на няколко точки - базата в Тартус, полеви лагери до Латакия и Джеблой. Смята се също, че има ЗРК „Панцир С-1".