Осем причини за вот срещу ГЕРБ представи по време на пресконференция в партийната централа лидерът на БСП Сергей Станишев, подчертавайки че идеята дошла от срещите му с избиратели в страната.

Първата причина да се гласува срещу управляващите е нарастващата бедност. „Бедността става основен проблем на страната и гражданите", обясни Станишев.

Според неговите изчисления за една година цените са скочили с 21%, а за две години от управлението на ГЕРБ 180 хиляди души са загубили работата си. „ГЕРБ Пестят за сметка на хората," изтъкна лидерът на БСП.

Втората причина за подобен вот е, че управляващите не градят, а грабят България. Като пример Станишев посочи откраднатия резерв на НЗОК.

Третата причина е некомпетентността и неспособността да се управлява в интерес на хората. Станишев изтъкна, че управляващите плашат хората, че ако не гласуват за кмет, издигнат от ГЕРБ, няма да има пари за общината. В същото време според соцлидера кметовете на ГЕРБ не си вършат работата - в Сливен цари пълно отчаяние на хората заради разкопания град; община Видин пък е задлъжняла с 22 милиона лева.

В детските градини децата на са на герберска диета - на ориз и картофи, добави още Сергей Станишев.

Под номер 4 в списъка с причините за вот срещу ГЕРБ са лъжите на управляващите. „Те нямат край, лъжат безогледно," заяви той и разказа, че се е доверил на изказването на премиера Бойко Борисов, че строи по 30 км пътища на ден, в резултат на което закъснял за среща с избиратели с над 1 час заради лошата инфраструктура. Пътувайки из страната и виждайки лошите пътища, Станишев разбрал защо Борисов предпочита да пътува с хеликоптер.

Като пета причина да не се гласува за ГЕРБ експремиерът изтъкна самодоволството на управляващите. При едно от посещенията на Станишев в Балчик, малко преди него през града минал самият премиер, за да отреже лентата на нова пречиствателна станция. Същата станция обаче работи от 2009 година.

Друга лента Борисов прерязал във Велики Преслав - пак на пречиствателна станция. Хората обаче се оплакали на Станишев, че за да бъде довършена станцията и да започне да функционира са необходими още 400 хиляди лева.

Шестата причина, която хората изтъкнали пред червения лидер е, че не искат президент на каишка. Соцлидерът подчерта, че Росен Плевнелиев няма собствено мнение и не бива да се допуска цялата власт в страната да е концентрирана в една партия.

Властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно, коментира той.

Седмата причина е страхът, който насаждат от ГЕРБ. „Хората мълчат, но имат право да гласуват," изтъкна експремиерът и подчерта, че по-силен от страха е гладът.

Последната причина е опасността да загубим демокрацията. Губим правото гласът ни да бъде отчетен честно, каза Станишев. По думите му има над 50 дела във ВАС срещу състава на Общинските избирателни комисии и Секционните избирателни комисии.

В община Баните председател на ОИК е дъщерята на кандидат-кмета на ГЕРБ. За какви честни избори говорим, недоумява червеният лидер.

По думите му тази нагла власт е лишила хиляди българи в чужбина от право да гласуват.

До социалистите са стигнали доста притеснителни сигнали, че са подготвени чувалите с изборните резултати, които да подменят реалния вот. Също така вече са подготвени и инструктажите как да се правят действителните бюлетини недействителни - дамите в избирателните комисии с червен лак ще оставят следи по бюлетините, което ще се възприема като знак и ще ги прави невалидни.

От началото до края на кампанията соцлидерът ще обиколи всички 28 области на България и ще посети 100 населени места, ще се включи в 150 събития с участието на десетки хиляди хора. При досегашните си срещи Станишев усетил навсякъде желание за промяна. Хората  му казвали: „Това вече не се трае."