Липса на пари е основната причина Българското национално радио (БНР) да спре излъчването на някои свои предавания на т. нар „средни вълни".
Това стана ясно от думите на генералния директор на БНР Радослав Янкулов, който дойде „на разпит" при парламентарната комисия по култура и медии.

Припомняме, че още в средата на месеца парламентарната група на ДПС се оплака, че хиляди български граждани не могат да слушат любимите си предавания на турски език. Още тогава от движението посочиха, че виновник за този проблем е БНР, което е спряло излъчването на въпросните предавания на средни вълни.

Пред народните избраници Янкулов призна, че от 1 януари 2015-та година БНР е спряло предаватели на средни вълни в Кърджали, Търговище, Разград и Шумен и обясни причините за това решение.

„В бюджета ни за настоящата година има заделени 8 млн. лева за радиоизлъчвания. От тях трябва да отделим 5 млн. лева само за програмите на средни радиовълни", изтъкна шефът на БНР.

Той определи още въпросните средни вълни като морално остарял и овехтял способ за излъчване, който дори е отхвърлен в цяла Европа. Като други минуси на това излъчване Янкулов посочи по-лошото качество на звука на предаванията, по-трудното и по-скъпо излъчване.

Генералният директор на националното радио обаче увери с поглед към народните представители, че програмата с предавания на турски език се произвежда на честотите на радио „България" и се използва предавател отново на средни вълни във Видин. В БНР са сигурни, че мощността на този предавател е достатъчно голяма, за да разпространи обхвата си в цяла България.

Янкулов обърна внимание и на това, че за смесения регион Кърджали е поставен и специален предавател, от който се излъчват предаванията на турски език.

По отношение на сигналите на ДПС, че българите от турски произход не могат да слушат любимите си предавания на майчин език или пък качеството им не е добро, шефът на БНР отсече, че антените на този предавател във Видин са нагласени и проблемът се е изчистил.

Въпреки това Радослав Янкулов изтъкна, че БНР се стреми към това да прехвърли разпространението на тези предавания на турски език изцяло на други честоти, тъй като видинският предавател струва на държавното радио над 1,2 млн. лева годишно. „Ако спрем изцяло радиопредаването на средни вълни ще спестим повече от 4 млн. лева за година от парите на данъкоплатеца", отбеляза още генералният директор на БНР.