Русия очаква новият договор за стратегическите настъпателни оръжия да бъде радикален и да предвижда радикално съкращаване. 
Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от агенция Новости.

По думите му и двете страни - Русия и САЩ - разчитат, че договорът ще бъде подписан в началото на следващата 2010 година.

"Договорът ще предвижда радикално съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия, каквото до този момент не и правено", заявява Лавров в речта си в Университета по световна икономика и дипломация в Ташкент.

В началото на следващата година има да се доуточнят някои въпроси, допълва обаче Сергей Лавров.
Негови очаквания договорът да бъде принципно нов и страните по него да бъдат напълно равноправни: „Той ще предвижда симетрични мерки, основани на взаимното доверие и на определени мерки на контрол."

Лавров посочва още, че гледа с оптимизъм на бъдещето на руско-американските отношения.

Припомняме, последните преговори по въпроса за новия договор се състояха между президента Барак Обама и Дмитрий Медведев в началото на месеца в Женева.

Действието на предишния договор изтече само няколко дни преди това - на 5 декември 2009 година. Той предвиждаше съкращаване на ядрените сили с 10 000 ядрени бойни глави до 6 000 от всяка то страните.