Образование, духовност и ясна визия са ни нужни, за да очертаем бъдещето на силната и вечна майка България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в речта си по време на тържествената заря-проверка по повод националния празник 3 март на площад „Народно събрание" в столицата.

Днес ние почитаме не само жертвите. Днес си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите, за намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България, каза още държавният глава.

На площада тържествено бяха изнесени знамената-светини. Присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, политици, дипломати, представители на Българската православна църква, много граждани.

Плевнелиев подчерта, че Освобождението е осъществената мечтата на българското възраждане, а първата искра е запалена от Паисий Хилендарски преди 250 години.

Легендарната История Славянобългарска възстанови прекъснатата от петвековно робство нишка на българската историческа памет. Паисий пробуди своите сънародници за нов живот, той пророчески начерта четири пътя, по които българинът достигна до възстановяването на своята държавност, подчерта Плевнелиев.

По думите му първият път е преминал през създаването и укрепването на новото българско образование, като особен принос за това имат Софроний Врачански, Петър Берон, Неофит Рилски и други. „Те ни показаха не само как се пише а, б, в, но и как се пише свобода и как да се борим за нея", изтъкна Росен Плевнелиев.

Вторият път е пътят на всенародната борба за църковна свобода, като в решителната битка за българската духовност своята енергия са вградили големи имена, сред които Неофит Бозвели, Петко Славейков и други.

Според президента, третият път към българската държавност е минал през подвига и саможертвата на революционерите и не на последно място - през титаничната саможертва на българските опълченци, съдбовна за хода на цялата Освободителна война.

Четвъртият също така решителен и значим е пътят, по който млада България успя да изгради своята модерна държава и най-демократична Конституция в Европа, както и да запази своя суверенитет. Принос в това отношение имат Стефан Стамболов, дядо Славейков и дядо Вазов.