Пожарът край Априлци, община Троян, за който бе съобщено, че е овладян късно вечерта вчера, се е активизирал отново тази нощ.

Горят предимно сухи треви и храсти край борова гора. Екипи от огнеборци и горски служители продължават гасенето, съобщава БНР.

Повече от 50 души участваха в гасенето на пожара вчера. Стихията засегна 150 дка иглолистна гора - черен бор.

Поради непроходимия и стръмен терен пожарни и специализирани автомобили за гасене на горски пожари немогат да достигнат до мястото на пожара.

Вероятната причина за избухването му е човешка небрежност.

За днес остава висока опасността от възникване на пожари в част от страната. Червен код е обявен за Югоизточна и Североизточна България.

Нова телевизия съобщава и за активизиране отново на пожара край Монтана. Цяла нощ екипи на пожарната и доброволци са гасили. Огънят е на два фронта.

Горят предимно сухи треви и храсти, но местността е трудно достъпна. До момента са изгорели над 500 декара.

Няма опасност за хората и близките населени места до Монтана.

Почти всички пожари в природата от последните месеци са следствие на човешка немарливост. От 220 регистрирани пожара само 4 са предизвикани от природни явления, заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Най-често огънят тръгва от запалено стърнище. Хиляди декари гори са изпепелени от началото на лятото в различни части на страната. Повторното залесяване струва по около 1000 лева за всеки декар, а гасенето на един пожар излиза около 60 000 лева.