Еврозоната настоя социалистите и десницата в Гърция, които предстои да сформират коалиционно правителство, да се ангажират писмено, че ще спазят обещанията за бюджетни икономии и реформи преди да им отпуска нови заеми, информира money.bg.

Ще поискаме от гръцките власти да изпратят писмо, подписано от двете основни партии, в което да се потвърждава ангажиментът на страната да спазва договорените мерки за оздравяване на публичните финанси на Гърция, както и европейския спасителен план от 27 октомври, заяви президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Той уточни, че това писмо е условието за отпускането на следващия транш от 8 милиарда евро в рамките на първия спасителен план за Гърция. Той е жизненоважен за страната, която в противен случай може да се окаже в състояние на неплатежоспособност.

От своя страна еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен заяви, че новата финансова помощ може да бъде отпусната до края на месеца.

Европейските представители обаче отхвърлиха идеята, че са се намесили във вътрешните дела на Гърция, като са призовали за сформиране на правителство на националното единство. По думите им националното единство е необходимост за страната предвид сегашните предизвикателства.

Според Жан-Клод Юнкер не е необходимо да се отправя подобен призив към Италия, тъй като тя не е предмет на международна програма за финансова помощ, за разлика от страни като Гърция, Ирландия или Португалия.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос потвърди, че отпускането на транша от 8 милиарда евро ще стане щом новото гръцко правителство и подкрепящите го политически сили потвърдят писмено ангажиментите на Гърция във връзка с взетите решения на срещата на върха на еврозоната на 27 октомври.

Експертни екипи на кредиторите на Гърция (ЕК, ЕЦБ и МВФ) ще посетят Гърция веднага след това, за да финализират подробностите по втория спасителен план за Гърция, който бе договорен на 27 октомври, заяви Венизелос.

В плана се предвижда опрощаване на 100 милиарда евро от дълговете на Гърция към частните кредитори, 30 милиарда евро гаранции от еврозоната, за да бъдат убедени инвеститорите да обменят гръцки облигации с 50-процентно намаление и 100 милиарда евро нови международни заеми.