Съдът в Юта призна за виновен лидера на полигамната секта „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни'' Уорън Джефс, съобщава Би-Би-Си.

Джефс е обвинен в съучастие в изнасилване на 14-годишно момиче, което той е принудил да се омъжи за своя 19-годишен братовчед.

Мъжът е лидер на секта, която действа главно в щатите Юта и Аризона. Сектата се отделя от църквата на мормоните преди около един век и започва да пропагандира полигамията.

Джефс е арестуван през 2006 г. след близо двегодишно издирване.

Той е в топ 10 на издирвани лица от ФБР.

Джефс е започнал да се укрива, след като бил обвинен за съучастие и подтикване към кръвосмешения и изнасилвания, както и за това, че е уреждал незаконни бракове между непълнолетни момичета и възрастни мъже.

Уорън има над 70 жени. Поел е ръководството на сектата през 2002 г., след смъртта на баща си, която е бил нейният предишен лидер.

Последователите на „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни''вярват, че мъжът трябва да има най-малко три жени, ако иска да отиде в рая.

Полигамията е незаконна в САЩ, но властите  избягват да влизат в конфронтация с последователите на сектата, защото се опасяват, че по-сериозни сблъсъци биха могли да доведат до трагедия, подобна на тази в Уейко, Тексас.

През 1993 г. при масово самоубийство на последователите на „Клона Даводов" в Уейко загинаха 80 души.