Затихването на силните ветрове през последните няколко дни даде възможност на гръцките власти да овладеят голяма част от горските пожари, залели страната, съобщи BBC.

Огънят все още заплашва северните предградия на Атина и няколко острова, но според пожарникарите районът под контрол се разраства.

Повече от 90 пожара са избухнали от събота насам, като най-тежко е положението в провинция Атика на северозапад от столицата.

Пожари горят още на островите Евия, Скирос и Закинтос, а известният с археологическите си находки град Маратон за малко е бил заобиколен от огъня.

Наложила се е евакуация на посетителите на няколко курорта и монасите от манастир.

Близо 2000 пожарникари, подпомагани от кипърски контингент, войници, стотици доброволци и специални самолети от Италия и Франция се борят с огъня.

Въпреки коментарите, че интензивността на пожарите е намаляла, губернаторът на Атина Янис Сгурос предупреди, че това не трябва да води до намаляване на усилията, защото вече е на лице екологична катастрофа.

Междувременно, гръцките комунисти съзряха конспирация в горските пожари, които са най-силните от 2007г насам. Според Алека Папагида от KKE, чрез огъня се разчиства земя, която в последствие да бъде използвана за частни цели.