Стотици гейове и лесбийки се събраха за поредна година в центъра на София, за да покажат различието си и да поискат от обществото да бъдат приети.

Този път като място на старта на своето шествие организаторите от „София прайд" избраха Паметника на съветската армия и заградиха периметъра около него. Всеки участник в прайда трябваше да премине през пропускателен пункт, като получи от организаторите жълта лентичка за ръка с обяснението, че това е необходимо от съображения за сигурност.

След това с цветно флагче в ръка участниците могат да се насладят на музика от голяма сцена, поставена точно пред паметника. Въпреки това някои от участниците предпочетоха да се покатерят на Паметника на Съветската армия и оттам да развяват флагове с цел да покажат различието си.

Впечатление прави, че мнозинството присъстващи на гей парада са на видима възраст до 25 години. Шарени гримове, скъсани дънки, а някои от тях мъже, облечени с женски рокли и силен грим, характеризират днешния гей парад. След като се съберат достатъчно на брой, участниците в прайда ще се отправят по булевард „Цар Освободил", за да покажат на хората, че искат да бъдат приети от обществото.

И тази година „София прайд" предизвика интереса на много столичани, които решиха в съботния ден да дойдат да погледат шоуто.

„София прайд" вдигна на крак и стотици полицаи и служители на жандармерията, които да проследят дали „прайдарите" няма да имат проблем, докато шестват. На пръв поглед „различните хора" на днешното събитие са почти колкото униформените.

Две млади момичета на 17 години, хванати за ръце, разказаха пред news.bg, че са разбрали, че са различни, обичат се и искат да го покажат на всички. Те споделиха, че от личен опит знаят, че в България трудно се приемат гейовете и лесбийските и дори техните родители трудно ги разбират.

Шествието, посветено на човешките права, равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ), се провежда за осми пореден път в столицата.

По-рано днес стотици противници на „София прайд" изразиха недоволството си по столичните улици.

По традиция Светият синод разкритикува гей парада, определяйки хомосексуалността като противоестествена.