След като сутринта премиерът Борисов поиска да се сложат проследяващи гривни на престъпниците, от правосъдното министерство заявиха, че това не може да стане без да се приемат промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Законопроектът предвижда електронното наблюдение да може да се прилага спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест, както и за лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и лица с наложени пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес" или „ограничения в свободното придвижване", уточняват от ведомството на Христо Иванов.

Изтъква се, че изпълнението на електронното наблюдение зависи от осигуряването на средства в бюджета за 2016 г.

В момента действащите разпоредби в НПК предвиждат мярката за неотклонение „домашен арест" да се постановява от съда по искане на прокурора. Спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си да се контролира от Министерството на вътрешните работи.

До въвеждането на електронното наблюдение в ЗИНЗС, МП не би могло да има каквато и да е отговорност по отношение на изпълнението на мярката „домашен арест", се подчертава в съобщението.