Стачният комитет на дружествата "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" реши да не се променя датата на планираната стачка, съобщи БНР.

Решението беше взето на заседание, на което бе разгледано писмото на столичния кмет Бойко Борисов за промяна на датата на началото на стачните действия - от 15 на 21 май, след като са завършили изборите за депутати за Европейски парламент.

На него освен въпросите по хода на организирането на ефективните стачни действия, бе обсъдено и предложението на столичния кмет Бойко Борисов за промяна на датата за началото им.

Припомняме, че стачката на работещите в градския транспорт е насрочена за 15 май, а кметът поиска тя да бъде отложена за след изборите за евродепутати, които са на 20.

Най-вероятно насрочената за 15 май обща стачка на градския транспорт в София няма да бъде отменена, заяви пред БНР председателят на стачния комитет на Федерацията на транспортните работници Павел Христов. По думите му повечето от колегите му не подкрепят предложението на кмета Бойко Борисов стачката да се проведе след изборите за евродепутати на 20 май.

От своя страна заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов заяви, че според него общинската администрация е направила всичко, което е във възможностите й при воденето на преговорите със синдикатите. Стоилов изрази надежда, че на предстоящата среща с министрите на финансите и на транспорта ще се намери правилният начин за решаването на проблемите на стачкуващите.

Общината е договорила за деня на стачката 25 на сто от колите на градския транспорт да пътуват по маршрутите си.