Земетресение със сила 4,5 по Рихтер бе регистрирано в района на Перник в 15,52 часа. Първоначално от геофизичния институт обявиха труса за 4,2, но в последствие коригираха силата му с три десети.

Трусът е с епицентър на 22 километра от София, на дълбочина от 5 км., а не както първоначално бе обявено - 1,2 км.

Той е усетен както в столицата, така и в района на Пловдив.

От Кризисния щаб в Перник, създаден след първия голям трус на 22 май, съобщиха, че все още нямат информация за някакви щети.

Дежурният от Кризисния щаб в Перник съобщи, че няма данни за пострадали и загинали. По думите му сега се събира щабът заради усетеното земетресение.

Оттам заявиха още, че са получили отделни сигнали за пукнати от земетресението в няколко сгради в Перник, също така язовирната стена на язовир "Студена" е проверена и не са регистрирани изменения.

От Геофизичния институт потвърдиха, че земетресението се възприема като вторичен трус от природното бедствие през май в района на Перник

Изпратен е екип от Кризисния щаб в село Дивотино, където има сигнал за по-сериозно пострадала жилищна сграда.

Дежурния увери, че населението на града е свикнало на природното бедствие и този път не имало паника сред гражданите.

От пресцентъра на МВР също информираха, че на този етап няма данни за жертви и нанесени материални щети.

От Столична община съобщиха, че на дежурните телефони на общината няма постъпили сигнали за проблеми вследствие на труса.

По данните на Геофизичния институт на БАН последните трусове в Пернишко са били на 9 юли тази година, съответно със сила 2,1 и 2,6 по скалата на Рихтер. Първото от тях също е било плитко - на 2 км. дълбочина.

От Геофизичния институт потвърдиха, че земетресението се възприема като вторичен трус от природното бедствие през май в района на Перник.

Междувременно кметът на Перник Росица Янакиева заяви за БНР, че в Перник полицейски коли вече обхождат града, за да информират хората, че няма опасност след труса.

За да видя има ли някакви притеснителни неща, към настоящия момент в Кризисния център все още няма постъпили никакви обаждания, свързани с пострадали хора или сгради. Ние сме в същата готовност, в която сме през последния месец и половина, изтъкна тя.