След като късно снощи обяви процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ, днес ДКЕВР се смили.

На брифинг в комисията стана ясно, че на ЕРП-то се дава срок до 16 април да си оправи проблемите.

Тогава на открито заседание ще бъдат изслушани и управителите му.

ДКЕВР ще даде шанс на ЧЕЗ да поправи установените нарушения, както от нея, така и от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Законът за енергетиката позволява при отнемане на лиценз след установени нарушения на дружеството да се даде възможност да си поправят и изгладят грешките, заяви членът на ДКЕВР Андон Роков. По думите му ЧЕЗ ще трябва до 16 април да се запознаят с мотивите, с които бе открита процедура за отнемане на лиценза им, както и да подготвят аргументи, които да представят на открито заседание, което ще се проведе на 16 април, поясни Роков.

Според него след всички събрани материали и становища ДКЕВР на закрито заседание ще трябва да се събере и да заседава отново като датата на заседанието не е фиксирана. Това означава на практика, че ЧЕЗ ще продължи да има своя лиценз поне до 16 април, както и след това, но за неопределено време, докато не се свика закритото заседание. Закритото заседание, въз основана на събраните факти, ще прецени вече дали да бъде отнет лиценза или не.

Роков заяви, че решението вчера за започване на процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ е било взето с пълно единодушие. Той поясни, че Яне Янев, който вчера изненадващо се появи в сградата на енергийния регулатор, е влязъл в комисията след края на нейното заседание.

Роков поясни, че срещу двете дружества на ЧЕЗ - разпределителното и търговското - има общо 21 акта за административни нарушения. Основно те са за неспазване на Закона за обществените поръчки, както и в неспазване на методология, свързана с търговските взаимоотношения с НЕК. По думите на Роков от неспазването на тази методика НЕК е ощетена финансово с няколко милиона лева.

По отношение на другите две електроразпределителни дружества EVN и Енерго-Про Роково заяви, че и при двете са установени нарушения, но поради системността, с която ЧЕЗ е извършвала своите нарушения, е открита и процедурата за отнемане на лиценза.

Дълга пауза последва след въпроса на Мoney.bg: "Възможно ли е поевтиняване на електроенергията от 1 март", който беше зададен на юристът в комисията Андон Роков. Един от другите членове на комисията Анжела Тонева заяви, че преразглеждане на цените преди края на регулаторния период от 1 юли е възможно само, ако НЕК и ЕСО, които осигуряват и пренасят електроенергията, която ЕРП-тата предоставят на гражданите, установят, че пазарът позволява това.

Променянето на цените на електроенергията по време на регулаторния период обаче е мярка, която комисията нито един път до този момент не е предприемала. Доскорошният председател на енергийния регулатор Ангел Семерджиев винаги когато е ставало въпрос за промяна на цената на електроенергията за крайните потребители е казвал категорично, че промяна по време на регулаторния период не е възможно (1 юли до 31 юни на следващата година е регулаторният период - бел. р.).