В близките дни се очаква реакцията на „Хизбула", след като България обяви, че двама членове на военното крило на ливанската организация са отговорни за атентата в България, информира Ал Монитор.

Официалното изявление ще бъде дадено на 16 февруари и е потвърдено от кръгове, близки до партията в Бейрут.

Искаме от Ливан екстрадиране на участниците в атентата у нас

Още...

До този момент "Хизбула" категорично отрече обвиненията, че е имала участие в терористичния акт в Бургас на 18 юли 2012 г. Представители на групировката обясниха, че ако има допълнително становище, то ще бъде дадено от ръководителя Сайед Хасан Насрала на 16 февруари, защото обсъждането на такъв чувствителен въпрос може бъде направено само от високопоставен служител на "Хизбула" и поводът за изявлението е от голямо значение.

На 16 февруари Насрала ще произнесе публична реч в Бейрут и по повод на убийството на трима от лидерите на партията от Израел.

Според кръгове на "Хизбула", българският обвинителен акт е част от стратегия, чието начало е поставено със списъка с изискванията, дадени от Държавния секретар на САЩ Колин Пауъл в Дамаск през декември 2002, отхвърлени от сирийския президент Башар Асад.

Опозицията на президента доведе до открито противопоставяне срещу нахлуването на САЩ в Ирак през април 2003, което доведе до обтягане на отношенията между Вашингтон и Дамаск, продължаващо вече 11 години. Този политически ход бе в пълна противоположност на политиката на бащата на Асад - Хафез ал-Асад, който подкрепи САЩ в конфликта със Саддам Хюсеин.

През 2005 г. военният контрол на Сирия над Ливан бе отнет. Ливанският депутат Сюлейман Франджи, личен приятел на Асад, заяви, че в този момент американците недвусмислено заявяват: „Ако ударите „Хизбула", ние ще бъдем готови да преговаряме". Но Асад отказа. В отговор САЩ оказаха натиск за преразпределение на сирийската армия от Бейрут до Бекаа. Асад напълно се оттегля от ливанската територия, оставяйки на американците и техните съюзници задачата да управляват Ливан.

Защо да се плашим от Хизбула, чуди се Борисов

Още...

Западните сили започнаха подготовката за така наречения Международен трибунал за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири. По това време Техеран се представя от президента Мохамед Хатами, който има умерени възгледи. Според кръговете, Франция поема инициатива, съвместно с Иран, за изолиране на Асад.

След изборите в Бейрут синът на Харири прави съюз с „Хизбула", а международни следователи издават доклад по обвинение на Сирия в убийството на Харири.

По-малко от две години по-късно опитът за прекъсването на връзките между Сирия и Иран се проваля.

Синът на Харири и „Хизбула" влизат в конфликт и международното разследване за убийството на Харири сваля обвинението. Първият доклад на разследването е отменен и разследването се насочва към „Хизбула", обвинявайки четирима души, за които се твърди, че принадлежат на военното крило на партията. Синът на Харири се извинява в официално изявление, публикувано на 6 септември, 2009.

Депутатът Франджи подчертава, че западни представители налагат ултиматум на Асад: „Сега вие или ще ударите „Хизбула", или някой ще ви замести като ръководител на сирийския режим."

Асад отново не се подчинява, което предизвика събитията в Сирия. Позицията на Дамаск е по-скоро да бъде постигнато споразумение, а не победа на една от двете страни.

В действителност, след като битката за промяна на режима не успя, Вашингтон в момента се стреми да "промени поведението на режима".

Противниците на „Хизбула" в момента са принудени да търсят други начини за увеличаване на натиска срещу ливанската групировка на местно, регионално и международно ниво.

Високопоставен представител на ЕС отрече, че решението за определяне на „Хизбула" като терористична организация е неизбежно след обвиненията за участието на групата в атентата в България, тъй като ще се изисква одобрението на целия блок.

Анджелина Айхорст, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Ливан, заяви, че такъв резултат би последвал само след внимателно разглеждане на разследването.
"Това не означава, че е налице незабавно решение. Това отнема време" заяви тя.

Айхорст, която се среща редовно с различни ливански фракции, включително с „Хизбула", заяви, че случаят в Бургас ще бъдат обсъден от министрите на външните работи по време на заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, насрочено за 18 февруари.