Нов скандал си спретнаха управляващи и опозиция. БСП скочи срещу предложение в дневния ред на бюджетна комисия, насрочена за днес, за вземането на нов дълг.

Оказва се също така, че дневният ред социалистите получили в късна доба и останали втрещени от идеята за вземане на нов заем от 16 милиарда лева до 2016-2017.

Скандалът е многопосочен, смята Румен Гечев. Било неуважително в последния момент да се вкарва този дневен ред. Колосални суми щял да плаща българският народ заради заема, според червените. Този дълг щял да се изплаща от хората в следващите 20-30 години.

Това е абсолютно неприемливо по такъв начин да се подхвърля на парламента 16 милиарда лева нов дълг часове преди обсъждането, изтъкна депутатът.

Споразумението за дълга било в размер на 170 страници. "Ние сме категорично против това решение", заяви Гечев, според когото се натоварвала и икономиката ни.

Стана ясно, че на 6 февруари кабинетът подписал предварителен договор зад гърба на Народното събрание. В проектодоговора един от посредниците по заема е банка HSBC, около която изскочиха скандални данни в последно време, напомниха от БСП. Според Румен Гечев банката е компрометирана и срещу нея започват съдебни дела в САЩ. Банката укрила доходи на наркокартели от незаконна търговия с оръжия, за което е и разследвана.

Идеята на управляващите за нов заем поставя под риск финансовата стабилност на страната, според опозицията. Червените се заканиха да направят достояние скандала и да блокират опита на мнозинството за теглене на допълнителни заеми в огромни размери. Ако вземем нов заем от такъв мащаб, външният ни дълг ще скочи на 24 милиарда лева. С този заем според Гечев управляващите искали да си осигурят финансов лукс, за да управляват по-дълго време.

Това е мега скандал, категоричен бе и Жельо Бойчев. Той също изрази несъгласие, подобни решения да се предлагат зад гърба на НС. Управляващите искат да си купят индулгенция за това управление, каза още Бойчев. Само това можели да правят от ГЕРБ - да трупат дългове, коментира още той.

В бърза реакция Менда Стоянова от ГЕРБ изтъкна, че казаното от червените не е вярно. Начина, по който се предлага ратификация от НС за заема е същият, по който се е правело и досега.

Тези 16 милиарда лева се отнасят за 3-годишен период, уточни председателката на бюджетната комисия.

14 милиарда лева от тях били нужни, за да се рефинансират стари дългове. Дългът не ражда дефицит, дългът е начин да се финансира дефицит, поясни още Стоянова. Няма спешност, обясни тя по повод предстоящото заседание на бюджетната комисия.

Днес депутатите щели да имат възможността да изяснят всички интересуващи ги въпроси по темата.
"Писна ми на Гечев глупостите да коментирам след него", ядоса се в заключение депутатката.