Седем души са задържани в хода на операция „Цигараджии", съобщиха от МВР. Операцията е проведена днес от служители на ГДБОП на територията на София и Варна.

Групата се е занимавала с контрабанда и разпространение на цигари без бандерол на територията на страната.

Проверени са десет адреса - жилища и офис, ползвани от членовете на групата.

Открити са 35 мобилни телефона, сим-карти, таблет и преносим компютър, с които членовете поддържали връзка помежду си и координирали действията си. Иззети са лични записки в едно от жилищата, съотносими към престъпната дейност, както и около 30 000 лева в различна валута.

Двама от групата действали основно на територията на Гърция, където договаряли закупуването на цигарите без бандерол и съдействие за безпроблемното пресичане на границата на страната.

Двама контролирали движението на превозните средства на територията на страната и безпрепятственото достигане от границата до местата за складиране.

Други двама били ангажирани с управлението на превозните средства и техническата им поддръжка Установен е и мъж, който финансирал една от доставените пратки.

В хода на операцията са задържани софиянците Б.Т. на 28 г., криминално проявен, с регистрации за кражби и унищожаване на чуждо имущество, А.П. на 45 г., Георги Владимиров, на 41 г., възстановен в момента на работа в Агенция "Митници", О.П. на 51 г. криминално проявен с регистрация за незаконно разпространение на цигари без бандерол и Б.П. на 43 г. също криминално проявен с регистрация за контрабанда на цигари.

Заловени са и 38-годишният Борислав Манджуков от Варна, криминално проявен, с множество регистрации за икономически престъпления  - измами, финансови сделки с имущество, придобито по престъпен начин, укриване на данъци, водене на невярна счетоводна отчетност и др.  и П.Г. на  34 г., с множество регистрации за кражби и грабежи,

В хода на противодействието на престъпната дейност на групата са задържани няколко пратки с цигари в София и Варна, като общото количество тютюневи изделия без бандерол възлиза на около 22 000 000 къса от различни марки. Предполагаемите щети за бюджета са около 8 000 000 лева.