Геновева Жечева е временно изпълняващият длъжността управител на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Решението е взето на експертна среща с представители на ръководството на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите по покана на министър Тодор Танев.

Жечева е началник на отдел "Транснационални научни инициативи" в дирекцията "Наука" на МОН и представител на министерството в Изпълнителния съвет на ФНИ. Нова конкурсна сесия във фонда ще бъде обявена след разработването на ясни правила и съгласувани с Министерството на финансите "Насоки за кандидатстване".

На срещата са обсъдени и въпроси, свързани с националната политика по отношение на достъпа до дигитална научна и наукометрична информация.

Десегашният управител на ФНИ Николай Христов бе задържан за убийство. Преди това във Фонда имаше мощни скандали за това, че се финансират безумни проекти, а са отхвърлени мотивирани идеи, които биха помогнали развитието на българската наука.