За първи път в Лувъра ще бъде показано Панагюрското златно съкровище, съобщава Нова телевизия. Заедно с него ще бъдат представени 325 златни, сребърни и бронзови експонати. Изложбата във Франция е посветена на тракийската култура и одриските владетели.

От 5 български музея са подбрани експонатите, които ще бъдат показани в Лувъра. 45 експоната, свързани с тракийската цивилизация, ще заминат от Пловдивския археологически музей. Именно един от тях е Панагюрското златно съкровище.

При драконовски мерки за сигурност ще бъдат транспортирани деветте предмета, изработени от 24-каратово злато. 50 млн. евро е застраховката на съкровището за транспортирането му.

В залите на Лувъра ще бъдат показани и тракийските находки от некрополите при Дуванлии и Чернозем.

За живота и бита на траките и връзките им с древните гърци и Египет разказва българската изложба в Лувъра. Всичките 325 експоната, които ще напуснат България, са застраховани за 165 милиона евро. Българските съкровища ще останат в Лувъра два месеца.

Експозицията, разказваща за египетското наследство, пък ще бъде изпратена да гостува у нас за два месеца като реванш от Лувъра.