За първи път от много време българско знаме се е развяло в Македония - по време на опозиционния митинг срещу управлението на Груевски - и то е било прието добре, без агресия. Удовлетворението си от този факт изразиха евродепутатът Андрей Ковачев и бившия външен министър Кристиян Вигенин в студиото на БНТ.

По темата за случващото се в Македония и двамата заложиха на надеждата процесите, които в момента текат в съседната ни страна да доведат до реално демократизиране и дълготрайно стабилизиране на държавата. Като изключително важно Вигенин посочи именно свалянето на разделителните линии, както по време на митинга на опозицият, където е имало и "македонци, и албанци, и сърби, и българи".

Няма да има нито подялба, нито федерация на Република Македония, заяви днес лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев.
Още...

Според Андрей Ковачев ключово е обаче поведението на премиера Груевски, който само преди ден категорично е отказал да се оттегли от властта и да се сформира временно правителство, което да проведе честни и демократични избори. Отстъпката, която Груевски е готов да направи, е да предостави частичен контрол или участие на опозицията в ключови министерства.

И Ковачев, Вигенин обаче са на мнение, че правилният изход от напрегнатата политическа ситуация в момента в Македония е сформирането на временно или техническо правителство, което да организира честни избори.

Андрей Ковачев и Кристиян Вигенин се разминаха напълно в оценката си за позицията на България и по-специално за реакцията на МВнР по отношение на изказването на руския външен министър Сергей Лавров.
Припомняме, руският външен министър Сергей Лавров направи изказване пред Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, че събитията в Македония от последния месец се дирижират отвън и изказа подозрението си, че целта им е поделяне на Македония между България и Албания. Българският външен министър Даниел Митов реагира моментално, като заяви, че е безотговорно да се формират внушения и е недопустимо да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония.

Според Кристиян Вигенин, външният министър Митов е реагирал нервно и гневно, което само проблематизира позицията на България.

Позицията в този момент на България би трябвало да бъде спокойна и твърда, така че да се затвърди отказът на страната ни да бъде въвличана в процеси, които са само вътрешнополитически и които трябва да останат такива. Като две особени грешки обаче Вигенин посочи изказванията на премиера Борисов - съветът му към Груевски да подаде оставка и това, че българската армия е на границата с Македония.

Оценката на евродепутата Андрей Ковачев е различна, тъй като не смята реакцията на МВнР нито за крайна, нито за нервна, а напротив - за нужна и навременна.
"Крайно безотговорно е когато на официално място се разпространяват слухове", коментира по отношение на изказването на Лавров, Ковачев и подчерта, че българският външен министър е нужно в такъв момента да има позиция.

Тази позиция трябва да продължи да се отстоява, според евродепутата, който посочи като пример последователната позиция на ЕП по отношение на интеграцията на Македония. В тази позиция българските евродепутати участват активно. Андрей Ковачев подчерта, че ЕС не веднъж е отправял препоръки и критики в позицията си, но в Скопие четат всичко това много селективно.

По думите на Ковачев проблемът с името на Македония, който излиза на преден план в преговорите с Гърция, е само "върха на айсберга".

"Македония не е жертва на запада, а управлението на Груевски отдалечи Македония от Запада и Европа", коментира Ковачев. Според него има твърде много въпросителни около управлението на Никола Груевски, на които трябва да се отговори и този терористичния сюжет в Куманово точно в последния месец е един от тях.